Na samym początku chcielibyśmy przedstawić trochę historii i wytłumaczyć dlaczego warto wybrać wyciskarkę wolnoobrotową, a nie inny produkt do pozyskiwania soku.

HISTORIA:

  1. 1930r. Pierwszy sprzęt do pozyskiwania soku sięga lat 30tych XX w. Pionierem był dr Norman Walker. To on jako pierwszy stworzył produkt, który za pomocą tarczy obracającej się z prędkością 10-40tys obrotów/min rozciera owoc i wykorzystując siłę odśrodkową odwirowuje krople soku.
  2. 1978r. W Korei Południowej powstaje firma NUC ELECTRONICS – producent wyciskarek KUVINGS.
  3. 1982r. Pojawienie się pierwszych wyciskarek mechanicznych, dwuślimakowych – odpowiedź na zapotrzebowanie wynikające z Terapii Gersona.
  4. 2000r. Pierwsze wyciskarki POZIOME – uproszczony mechanizm = niższa cena.
  5. 2011r. Pierwsze wyciskarki PIONOWE – uproszczona obsługa, łatwe i przyjemne wyciskanie soku, zwiększona wydajność szczególnie przy miękkich składnikach, np. cytrusy czy jabłka; ogromne zainteresowanie wyciskarkami wolnoobrotowymi w gospodarstwie domowym
  6. 2014r. Rewolucja w przemyśle wyciskarek. Na targach Ambiente Frankfurt zostaje zaprezentowany KUVINGS WHOLE SLOW JUICER, model B6000 – pierwsza i jedyna taka wyciskarka na całe owoce i warzywa. Najsilniejsza, najwydajniejsza i najwygodniejsza.

RÓŻNICE (SOKOWIRÓWKA vs WYCISKARKA)

Najważniejszą różnicą jest sposób pozyskiwania soku. Tak jak wcześniej wspomnieliśmy sokowirówka ściera owoce i warzywa i nieodłącznie towarzyszy temu ciepło (proszę złożyć ręce i zacząć energicznie pocierać), WYCISKARKA natomiast miażdży produkty działając na zasadzie prasy. Wewnątrz pracuje ślimak, który obracając się powoli (kilkadziesiąt obrotów/min) przeciska produkty przez sito. Nie ma mowy o jakiejkolwiek temperaturze towarzyszącej temu procesowi, która mogłaby zniszczyć będące pierwiastkiem życia WITAMINY i ENZYMY jak w sokowirówce. Siła zgniotu KUVINGSA jest ogromna. Wyciśnie soki z wszystkich owoców (min. ananas, pomarańcz, gruszka, śliwka, jabłko, granat), z wszystkich warzyw (min. pomidor, marchew, burak, seler, imbir), a także liści czy ziół (min. szpinak, jarmuż, pokrzywa, szczaw, mięta, kapusta).

Tak naprawdę w sokowirówce zachodzą dwa bardzo niekorzystne procesy: przegrzewanie soku (tarka ma za zadanie ścierać i w wyniku rotacji mocno się nagrzewa) oraz oksydacji czyli utleniania (wir powietrzny potęguje kontakt soku z tlenem, który powoduje rozkład witamin).

Wit C

Kolejną różnicą jest konsystencja soku:

Sok z sokowirówki jest przejrzysty (bez miąższu), spieniony i szybko się rozwarstwia.

Sok z wyciskarki jest gęsty, pożywny i zachowuje jednolitą konsystencję.

Wydajność:

Sokowirówka produkuje mało soku.

W WYCISKARCE uzyskamy 2x więcej soku z tej samej ilości produktów (1 jabłko ok 150-200ml soku, 1 pomarańcz 200-300ml soku).

Praca WYCISKARKI jest prawie bezgłośna w odróżnieniu od hałasujących sokowirówek czy blenderów.

Wyciskarka vs sokowirowka

Pionowe WYCISKARKI KUVINGS można przepłukać i oczyścić bez konieczności demontażu podzespołów. Wystarcza 500ml ciepłej wody.

5 WAŻNYCH SKŁADNIKÓW W SOKACH Z WYCISKARKI

Osobom choć trochę interesującym się zdrowiem te nazwy z pewnością nie raz obiły się o uszy. W towarzystwie innych haseł takich jak MINERAŁY, czy FITOCHEMIKALIA - FITOZWIĄZKI z pewnością kojarzą się z czymś niesamowicie zdrowym i pozytywnym. To jest jak najbardziej prawidłowy tok myślenia, aczkolwiek gdy uzupełni się go wiedzą i odpowie na pytanie dlaczego to takie ważne, całkowicie zmieni się spojrzenie na tematykę prawidłowego odżywiania, a przy okazji na koszyk najbliższych zakupów.

WITAMINY

Słowo to (z łaciny VITA = życie + AMINY) określa szereg organicznych związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania żywego organizmu. Człowiek, potrzebuje co prawda jedynie śladowych ilości tych substancji, aczkolwiek nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać. Stąd jedynym naturalnym sposobem na dostarczenie odpowiedniej ilości witamin do organizmu jest systematyczne wprowadzanie ich z odpowiednim pokarmem!

Fakt 1: Człowiek nie wytwarza witamin, pobiera je wyłącznie z pokarmu.

Oczywiście słowo ‘wyłącznie’ zostało w tym przypadku trochę nadużyte, gdyż witaminy w prosty i szybki sposób można uzyskać również z niezliczonych tabletek, pigułek, suplementów, a nawet zastrzyków. Myślę jednak, że goście serwisu wyciskarkipoznan.pl wybaczą mi moje ‘nadużycie’ i to bez konieczności tłumaczenia takich pojęć jak przyswajalność czy chemia. Mnogość witamin oraz ich znaczenie dla organizmu jest tak wielka, że nie sposób nawet próbować ich opisać w tym miejscu. To które witaminy najkorzystniej wpływają na urodę, a które chronią człowieka przed chorobami najlepiej dowiedzieć się z tabel licznie publikowanych w Internecie. Warto jednak zauważyć, że przy niemal wszystkich grupach witamin jako źródło ich pozyskiwania podaje się warzywa i owoce, z królową polskich ogrodów, czyli marchewką, na czele.

Fakt 2: Warzywa i owoce są podstawowym źródłem wszystkich witamin.

Odrobina reklamy: Badania laboratoryjne dowodzą, że świeże soki z wyciskarek są najbogatsze w witaminy. Po pierwsze świeżo wyciskane soki nalewane wprost do szklanki nie wymagają zabiegów konserwujących np. pasteryzacji, która to wywołuje całkowity rozkład witamin. Po drugie soki wyciskane z miąższem są dużo korzystniejsze od równie świeżych soków z sokowirówki gdyż są wykonane techniką wolnoobrotową. Głowica wyciskarki wykonuje ok. 60 obrotów na minutę, natomiast sokowirówka aż do 40.000, co powoduje duże rozgrzanie tarki oraz napowietrzanie soku, czyli niszczącą witaminy oksydację.

Fakt 3: Badania laboratoryjne wykazują, że soki wyciskane są najbogatsze w witaminy.

MINERAŁY

Większość osób wie, że minerały są podstawowym składnikiem budującym zdrowy organizm. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że w codziennej diecie człowiek potrzebuje aż 60 różnych minerałów. Spożywając głównie produkty zbożowe, mleczne oraz mięsne dostarczamy wciąż te same składniki. Nastawiona na maksymalizację plonów uprawa zbóż (na pieczywo lub pasze) jest polepszana poprzez nawożenie pół substancjami na bazie fosforu i potasu. Wystarczy kilka lat takiej uprawy, czyli pobierania 60 składników, a oddawania jedynie 2 aby niemal całkowicie wyjałowić glebę z dobroczynnych minerałów.

Fakt 4: Człowiek potrzebuje aż 60 różnych minerałów.

Dlatego tak ważne jest poszerzanie diety i wzbogacanie jej o składniki różnorodnego pochodzenia. Odmienne wymogi upraw poszczególnych warzyw i owoców oraz ich olbrzymia różnorodność sprawiają, że z każdą szklanką soku zwielokrotnia się szanse dostarczenia odpowiednich minerałów do organizmu. Badania naukowe oraz codzienne obserwacje dowodzą, iż osoby spożywające większe ilości soków są mniej ospałe (czyżby nie cierpiały na niedobory magnezu?), rzadziej cierpią na reumatyzm i osteoporozę (czyżby i wapnia im nie brakowało), a także znacznie rzadziej zapadają na choroby nowotworowe. Ciekawostka: Powszechnie uważa się, że wapń czerpiemy z produktów mlecznych. Ciekawe jest więc pytanie skąd wapń biorą krowy i to w takich ilościach, że mają go wystarczająco dla siebie i jeszcze mogą się nim podzielić? Odpowiedź jest oczywista z soków roślinnych uzyskiwanych w procesie wielogodzinnego przeżuwania. Nie namawiamy Cię bynajmniej do naśladowania tych skądinąd ponoć inteligentnych zwierząt. W końcu po to stworzono wyciskarki do soków, aby umożliwić nam spożywanie tego co w roślinach najtreściwsze i najbardziej wartościowe.

Fakt 5: Wyciskarki poszerzają dietę.

Warto zauważyć, że wyciskarki doskonale radzą sobie z warzywami, owocami, liśćmi (np. kapusty), ziołami (np. pokrzywą) a nawet selerem naciowym, szpinakiem czy nacią pietruszki, marchwi czy rzodkiewki.

ENZYMY

Wiemy już, że witaminy decydują o możliwości zachodzenia większości procesów w organizmie. Minerały dostarczają niezbędne do tych procesów surowce. Natomiast rolą enzymów jest nadanie procesom biochemicznym odpowiedniej szybkości. Enzymy odpowiadają między innymi za prawidłowe trawienie, namnażanie i regenerację komórek, pracę mięśni i ogólnie rzecz ujmując za większość procesów życiowych zachodzących w organizmie.

Fakt 6: Enzymy przyśpieszają procesy biochemiczne co najmniej milion razy.

Enzymy są bardzo różnorodne i można przyjąć, że każdy z nich jest odpowiedzialny za jeden, lub góra kilka, procesów chemicznych. W obrazowym porównaniu można powiedzieć, że odpowiednie enzymy są jak klucz pasujący do zamka i odpowiedzialny za uruchomienie konkretnego mechanizmu. W przeciwieństwie do witamin, większość enzymów może być wywarzana samodzielnie przez organizm. Jednakże jak wykazują liczne badania zdolność ta jest ograniczana przez stres, używki, nieodpowiednią dietę oraz po prostu ze względu na procesy starzenia się organizmu. Aby uzupełniać niedobory enzymów niezbędna jest prawidłowa dieta, a przede wszystkim spożywanie tzw. żywej żywności – surowych owoców, warzyw oraz oczywiście wyciskanych soków.

Fakt 7: Enzymy ulegają zniszczeniu już w temperaturze 46’C

Może to jest mały paradoks ale ten powinien bardziej zwracać uwagę na spożywanie żywej żywności, kto lubi ciężkostrawną polską tradycyjną kuchnię, ze wszystkimi organoleptycznymi urokami schabowych i zasmażek. W przypadku zbyt małej ilości enzymów trawienie się przedłuża wywołując uczucie zmęczenia, ociężałości, wzdęcia oraz bóle brzucha. Także jak już lubisz i musisz zjeść coś ‘konkretnego’ to przynajmniej popij to szklanką prawdziwego żywego soku.

BŁONNIK

Błonnik to tak zwane włókna trawienne, nie ulegające trawieniu przez enzymy układu pokarmowego. Jego najważniejszym zadaniem jest poprawa procesów trawiennych, w tym przyśpieszenie perystaltyki jelit oraz przeciwdziałanie zaparciom.

Fakt 8: Udowodniono, że spożywanie codzienne błonnika pochodzenia owocowego, zmniejsza ryzyko nowotworu układu pokarmowego aż o 23%

Ponadto błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, ogranicza ilość glukozy a więc zapotrzebowanie organizmu na insulinę, przyśpiesza detoksykację i ogólnie pełni wiele pożytecznych ról. Ważną cechą błonnika jest również jego zdolność do pęcznienia. Pochłaniając wodę w żołądku zyskuje na objętości i zapewnia poczucie sytości po posiłku – bez konieczności nieustannego dojadania. Ten właśnie błonnik, o którym mowa w powyższych akapitach, w dużej obfitości znajduje się w miąższu owocowym. Warto jest więc zadbać by soki nie przypominały farbowanej wody, a były gęste i treściwe.

FITOCHEMIKALIA

Z całej powyższej wyliczanki korzystnych substancji zawartych w sokach z miąższem fitochemikalia są z pewnością najmniej znane, co wcale nie oznacza, że mniej ważne. Wręcz przeciwnie naukowcy szacują, że istnieje aż 4.000 substancji, które można zaliczyć do tego grona, a każda z nich oferuje konkretne korzyści dla organizmu. Wróćmy jednak na chwilę do definicji, która mówi, że mianem fitochemikaliów można określić szeroką gamę substancji czynnych pochodzenia roślinnego.

Fakt 9: Fitochemikalia występują wyłącznie w roślinach, a głównie w warzywach i owocach.

O ile pojęcie fitochemikalia może być jeszcze niezbyt rozpoznawalne to wspomnę konkretnie o kilku przykładach, które z pewnością coraz mocniej przebijają się do świadomości. Tak np. jedną z bardziej znanych substancji z tego grona jest LUTEINA wspomagająca widzenie. Inną może być KAROTENOID chroniący organizm przed szkodliwym promieniowaniem UV, SULFORAFAN zapobiegający przerostowi prostaty i wiele, wiele innych dobrodziejstw natury, na które wystarczy, a nawet i trzeba po prostu się otworzyć.

Fakt 10: Monoskładnikowe suplementy nie zastąpią różnorodności substancji występujących w roślinach.

BUDOWA WYCISKARKI PIONOWEJ

Budowa wyciskarki

ZASADA DZIAŁANIA

Najważniejszym elementem wyciskarki jest ślimak, który bezpośrednio odpowiada za wyciskanie rozgniatanie składników i wyciskanie soków. Następnie soki przeciskane są przez sito oddzielające sok z miąższem od bezwartościowej pulpy. Sok który zostanie przefiltrowany przez sito jest zgarniany za pomocą obrotowych wycieraczek i kierowany do wylewki. Praca jest wykonywana w wolnym tempie, ale niezwykle efektywnie.

TECHNOLOGIE

Warto zwrócić uwagę, że KUVINGS wykorzystuje silniki indukcyjne. Pozbawione szczotek, komutatorów i innych zużywalnych elementów charakterystyczny dla klasycznych silników elektrycznych. Przy takiej technologi oraz zastosowaniu przekładni silnik jest bardzo skuteczny i wytrzymały = 10 lat gwarancji.

Moc silnika wyciskarki KUVINGS to 240 W – dużo więcej niż konkurencji (najczęściej jest 150 W)

MATERIAŁY

Śruba oraz sito wykonane są z ULTEMU materiału 8 razy twardszego od klasycznego tworzywa sztucznego. Do tego jest to materiał gładki i bardzo łatwy w czyszczeniu.

Misa oraz pojemniki do soków wykonane są z TRITANU jest to również nowoczesny materiał, coraz częściej stosowany w kuchni, a szczególnie w butelkach dla dzieci, z uwagi na bezpieczeństwo = materiał wolny od BISFENOLU.

POLITYKA JAKOŚCI KUVINGS

Wyciskarka KUVINGS to produkt Koreańskiej firmy NUC Electronics (na rynku sprzętu AGD od 1978 roku).

Jedyna wyciskarka produkowana w systemie 'Everything under one roof' = wszystko pod jednym dachem. Dlatego też KUVINGS zachowuje pełną kontrolę nad każdym etapem produkcji i sam wytwarza nawet silniki.

Inni producenci zakupują podzespoły na giełdach stąd dominuje standard silników 150W, ale różne partie towaru mogą pochodzić od różnych podwykonawców, stąd mogą być różnice w jakości.

KUVINGS TO NAJCZĘŚCIEJ NAGRADZANY NA TARGACH PRODUCENT WYCISKAREK dla Europejczyków najważniejszy jest Złoty Medal z Genewy z 2011 roku.

Nagrody i certyfikaty

Dla Polaków najważniejsza jest GWARANCJA 10 LAT realizowana przez Domowe Sanatorium z siedzibą, biurem i serwisem w Białymstoku. Gwarancja obejmuje silnik i części wyciskarki (u konkurencji tylko silnik), a ponadto w pierwszym roku nawet koszty dostawy do serwisu!

KUVINGS vs KONKURENCJA

Konkurencja na rynku jest duża. Istnieją jednak mierzalne różnice, które to sprawiają, że KUVINGS'a można uważać za najnowocześniejszą i najlepszą wyciskarkę na rynku. Fakty: Kuvings ma silnik 240 W – to o 60% więcej niż konkurencja Kuvings produkuje to co najlepsze (nie robi tanich niskobudżetowych modeli z gorszych materiałów itp.) Kuvings wykonany jest w technologii BPA free. Kuvings ma pełną gwarancję przez 10 lat. Ale obecnie najważniejsze KUVINGS WHOLE JUICER to jedyna na świecie wyciskarka na całe owoce i warzywa. Nie tylko nie kroisz jabłek, ale i marchewki, twardych buraków itp. Mity: Mniej obrotów = lepszy sok – ważne jest czy 10.000 (sokowirówka) czy 100 obrotów na minutę w wyciskarkach – natomiast czy 40, 50, 60 czy 80 to już nie ma różnicy. Mniejsze silniki wolniej obracają śrubą ponieważ nie dałyby rady kręcić szybciej – to tak jak samochód z małym silnikiem wspinający się pod górkę musi zredukować bieg i zmniejszyć prędkość. Jakość soku, zawartość składników np. enzymów jest taka sama! Wyciskarki poziome są wydajniejsze – nie znajduje to potwierdzenia w testach (dużo filmów porównawczych na youtube) – ale za to wyciskarki pionowe same wciągają składniki a w wyciskarkach poziomych trzeba je wpychać na siłę – to mozolne i pracochłonne. Produkty koreańskie są słabej jakości – obecnie z tego kraju pochodzi Samsung, LG, Hyundai, Kia … to dość dobra rekomendacja.